Met een reeks extra maatregelen, beschreven in de Uitwerkingsnota Leegstand, wil het college van burgemeester en wethouders de leegstand van panden in Den Haag aan gaan pakken. Bijvoorbeeld door strengere regels voor de meldplicht en zwaardere sancties op leegstand in te voeren.
De leegstand van woningen in Den Haag laat al jaren een dalende trend zien, maar ondanks deze positieve ontwikkelingen wil het stadsbestuur meer doen om de leegstand verder terug te dringen. "Met het grote woningtekort in de stad zijn alle extra panden die omgezet kunnen worden naar woningen, van grote waarde", zegt wethouder Martijn Balster (foto onder) van Volkshuisvesting. "In een tijd waarin zoveel mensen op zoek zijn naar een woning, kunnen we het ons niet veroorloven dat woningen leegstaan. Met dit plan krijgen we meer grip en zicht op het aantal leegstaande woningen. Zo benutten we de bestaande woonvoorraad en zijn we weer een stap dichterbij om extra woningen te realiseren voor de Haagse woningzoekenden."
De gemeente wil meer regie over de beschikbare ruimte door intensievere samenwerking, zowel binnen de gemeente als met diverse partijen. Ook wil het college de meldplicht en sancties op leegstand aanscherpen met een leegstandsverordening met experimentele aanscherping, zoals deze ook al enige tijd in Amsterdam en Utrecht wordt toegepast. Een meerderheid van de gemeenteraad had daarom gevraagd. Eigenaren krijgen een meldplicht voor leegstaande panden. Door middel van toezicht en handhaving kan de Haagse Pandbrigade met deze leegstandverordening in de toekomst onnodig langdurende leegstand van woningen terugdringen.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: PvdA.
Overzicht verfijnen
Een andere maatregel is om de daadwerkelijke leegstand nauwkeuriger in kaart te brengen. "Door het overzicht van mogelijk leegstaande panden te verfijnen met aanvullende gegevens, kunnen we beter inschatten of een pand werkelijk onbewoond is", zegt Balster. "Iedere woning die leeg staat, is er een te veel."
Tot slot ziet de gemeente kansen in het benutten van tijdelijke leegstaande panden, bedrijfsverzamelgebouwen, braakliggende terreinen en locaties geschikt voor dubbelgebruik. Met een nieuw matchingplatform kan de gemeente samen met woningcorporaties vraag en aanbod van deze tijdelijke ruimtes beter afstemmen. Naast de inspanningen om woningleegstand te verminderen, wordt ook actief gewerkt aan het terugdringen van hardnekkige leegstand bij kantoren en bedrijfsgebouwen.